رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی با اشاره اینکه تاکنون هشت فصل کاوشهای باستانشناسی در ریوی انجامشده است، گفت: «اجرای طرح سایت موزه گردشگری ریوی با ورود بخش خصوصی و ایجاد زیرساختهای لازم امکانپذیر است».
به گزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی، حسن پارسی پور روز یکشنبه 18 مهرماه ۱۴۰۰ در حاشیه بازدید از سایت موزه گردشگری ریوی با تأکید بر اهمیت فعالیتها و کاوشهای باستانشناسی در این منطقه اظهار کرد: «تاکنون هشت فصل فعالیتهای باستانشناسی در محوطه تاریخی ریوی انجامشده که دو فصل آن توسط کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان بود و شش فصل آن بهصورت مشترک با همکاری موسسه باستانشناسی آلمان انجام شد».
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان افزود: «یکی از مشکلات این منطقه وجود کورههای آجرپزی در محوطه است که باید جهت رفع انتقال آن اقدام لازم صورت گیرد».
پارسی پور تصریح کرد: «درروند این کاوشها، نتایج چشمگیری از وجود یک محوطه تاریخی بزرگ به دست آمد که از حدود ۹۰۰ سال پیش از میلاد تا اواخر دوران ساسانی، حدود ۱۵۰۰ سال تداوم استقراری داشته است».
او عنوان کرد: «شناسایی و معرفی فرهنگهای تاریخی منطقه شمال شرق کشور، ساماندهی و ایجاد سایت موزه فضای باز در محوطه تاریخی ریوی در راستای رشد صنعت گردشگری استان، فراهم آوردن زمینه مناسب برای تعاملات بینالمللی علمی و فرهنگی و... ازجمله اهداف فعالیتهای باستانشناسی در محوطه تاریخی ریوی است.»
محوطه تاریخی ریوی در پنج کیلومتری غرب شهر آشخانه و در نزدیکی روستای نجف و قره مصلی واقعشده است.
این اثر تاریخی در سال ۱۳۴۶ با شماره ۷۲۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در سال ۱۳۹۱ فصل اول کاوش باستانشناسی این اثر آغاز شد. محوطه تاریخی ریوی درواقع بقایای یک شهر دوران هخامنشی است که ویژگیهای باستانشناسی منحصربهفردی رادار است.
پژوهشهای باستانشناسی محوطه تاریخی ریوی بهصورت مشترک بین اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی و موسسه باستانشناسی آلمان از سال ۹۱ آغازشده و با توجه به اهمیت علمی و گردشگری این اثر تاریخی، برنامه منظمی با عنوان «پروژه باستانشناسی ریوی» جهت کاوش و پژوهش در این محوطه تاریخی تدوینشده که در حال حاضر در فصل نهم کاوش قرار دارد.