اندازه قلم

شخصی سازی رنگ بندی

  • English
  • русский
  • 中文
  • آخرین بروز رسانی ١۴٠۴/٣/٢١
آخرین اخبار
  • ۲ کارگاه خراطی چوب در بجنورد افتتاح شد
  • سومین جشنواره قلیف چال در شهرستان جاجرم برگزار می‌شود
  • ۲ کارگاه ابریشم‌بافی در شهرستان جرگلان افتتاح شد
  • از افتتاح ۵ کارگاه تا برگزاری نشست‌های تخصصی به مناسبت هفته صنایع‌دستی
لوگو اداره کل استان خراسان شمالی خراسان شمالی، گنجینه فرهنگ‌ها و معرفت‌ها
شعار سال
  • صفحه اصلی
  • اداره کل استان
    • معرفی اداره کل
      • معرفی مدیر کل
      • اهداف
      • اساسنامه
      • منشور اخلاقی سازمان
    • توسعه مدیریت
      • معرفی معاون
      • معرفی کارشناسان و شرح وظایف
      • آیین نامه ها و بخشنامه ها
      • قوانین و مقررات
        • قوانین اداری
        • قوانین مالی
    • گردشگری و سرمایه گذاری
      • معرفی معاون
      • معرفی کارشناسان و شرح وظایف
      • واحد های اقامتی
      • واحد های پذیرایی
      • آموزش
      • قوانین، مقررات گردشگری، سرمایه گذاری
      • ارتباط با معاونت
      • اقامتگاه های بومگردی استان
      • خانه مسافر
      • دفتر خدمات مسافرتی
      • فرصت‌های سرمایه گذاری
    • میراث فرهنگی
      • معرفی معاون میراث فرهنگی
      • معرفی کارشناسان و شرح وظایف میراث فرهنگی
      • آثار تاریخی، طبیعی و معنوی
      • موزه ها
      • پایگاه های میراث فرهنگی
      • یگان حفاظت
      • ارتباط با معاونت
      • آیین نامه ها، ضوابط و فرم ها
    • صنایع دستی
      • معرفی معاون
      • معرفی کارشناسان و شرح وظایف
      • رشته های صنایع دستی
      • آیین نامه ها، ضوابط و فرم ها
      • ارتباط با معاونت
    • حوزه مدیر کل
      • معرفی کارشناسان و شرح وظایف
      • روابط عمومی
    • معرفی مدیران شهرستان ها
    • تشکل های مردم نهاد
      • قوانین و اساسنامه
      • فعالیت ها و برنامه ها
      • معرفی تشکل های مرتبط
      • انجمن ها
        • قوانین و اساسنامه انجمن ها
    • دفتر پژوهش، توسعه و فناوری اطلاعات
      • پژوهش های انجام گرفته
    • برنامه ششم توسعه میراث فرهنگی
      • چشم انداز 1404 میراث فرهنگی خراسان شمالی
  • پشتیبانی از افراد کم‌توان
  • راهنمای گردشگری استان
    • تقویم گردشگری استان
    • ستاد اجرایی خدمات سفر استان
    • گذری بر اکوتوریسم
    • گالری تصاویر جاذبه های گردشگری
    • جاذبه های گردشگری استان
      • شهرستان بجنورد
      • شهرستان شیروان
      • شهرستان اسفراین
      • شهرستان فاروج
      • شهرستان جاجرم
      • شهرستان مانه و سملقان
      • شهرستان راز و جرگلان
      • شهرستان گرمه
    • اطلاعات ضروری استان
      • مشخصات هتل ها
      • مشخصات مهمانپذیرها
      • اقامتگاه های بومگردی استان
      • دفتر خدمات مسافرتی
      • خانه مسافر
    • برنامه تورهای استان
    • پرسشهای متداول
  • خدمات الکترونیک
    • پیشخوان مجوزهای کشور
    • میز خدمت
    • دستور العمل بروزرسانی
    • پنجره واحد خدمات الکترونیک
    • سامانه ارتباط مردمی
    • شناسنامه خدمات الکترونیک
    • حریم خصوصی
    • بیانیه سطح توافق خدمات
    • برگ تردد مراجعان
    • ستاد اقامه نماز
      • آیات و احادیث
      • کتاب و مقالات
      • مسابقات
      • احکام
      • اجلاس سراسری نماز
    • دانلود اپلیکیشن
  • سامانه شفافیت
    • معرفی معاونین
    • فرآیند های اداره کل
      • فرآیندهای میراث فرهنگی
      • فرآیندهای گردشگری و سرمایه گذاری
      • فرآیندهای صنایع دستی
      • چارت سازمانی
    • انتقادات، پیشنهادات و شکایات
    • حقوق و مزایای مدیران
    • گزارش عملکرد
    • انتشار فهرست مناقصات و مزایده ها
    • انتشار اطلاعات آژانس های گردشگری
    • هزینه کرد سالانه دستگاه
    • فهرست اموال و دارایی های اداره کل
    • جزئیات مرتبط با قراردادها
    • لیست صدور مجوزها
  • معرفی خدمات
خانه / اخبار / پخت “نان یوخا” در خراسان شمالی؛ مهارتی که میراث ملی شد چاپ

پخت “نان یوخا” در خراسان شمالی؛ مهارتی که میراث ملی شد

پخت “نان یوخا” در خراسان شمالی؛ مهارتی که میراث ملی شد
١٣٩٩/٧/٢۶ تعداد بازدید: ١۴٨
امتیاز: ٠ از تعداد: ٠ رای

بیش از ده‌ها نوع نان سنتی در مناسبت‌های مختلف در شهر و روستاهای خراسان شمالی طبخ می‌شود، این نان‌ها به دلیل ماندگاری، عطروطعم ویژه، به‌عنوان سوغات به دیگر مناطق نیز فرستاده می‌شود. نان یوخا یکی از آن‌ها است که مهارت پخت آن به‌عنوان میراث ناملموس، به ثبت ملی نیز رسیده است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی؛ با گذشت زمان و ماشینی شدن کارها، هنوز هستند زنان عشایر و روستایی که با دست پرمهر خودشان برای خانواده نان داغ درست می‌کنند، انواع نان‌های محلی و خوش‌طعمی که زنان با الهام از استعداد، ذوق و هنر خانگی خود، آن‌ها را برای مصرف خانواده و یا به مناسبت‌های مختلف ازجمله نوروز، عروسی و عزا پخت می‌کنند.

در فرهنگ بومی مردم استان خراسان شمالی پخت نان تا پیش از دست‌یابی به فنّاوری جدید از تنوع بسیاری برخوردار بوده است و تهیه و پخت نان‌های محلی، نشانگر ذوق، استعداد و توانمندی زنان است که به‌عنوان هنر خانگی از نسل‌های قبل به میراث برده‌اند.

قدمت نان‌های موجود در سطح استان به تاریخچه و قدمت قومیت‌های آن بستگی دارد و تهیه و پخت این نان‌ها در طول زمان کامل‌تر شده. فطیر، نان قتلمه، فتیر چریشی، نان چوزمه، قطاب، کماج، فطیر جزلاغ، نان بیشمه و نان یوخا ازجمله نان‌های سنتی و محلی خراسان شمالی است.

نان یوخا یکی از سنتی‌ترین نان‌های مردم غلامان در شهرستان راز و جرگلان که به‌عنوان میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده است، به شیوه‌ای متفاوت و سنتی تهیه و در طول سال یک‌بار و آن‌هم در زمان عید فطر پخت می‌شود.

پس از تهیه خمیر آن را به مدت ۱۰ ساعت استراحت می‌دهند تا خوب ور‌آید و پس‌ازاین مدت از آن چونه گرفته و برای تهیه یوخا استفاده می‌کنند. با توجه به اینکه خمیر نان باید بسیار نازک باشد از یک وسیله چوبی به نام اخلو برای این کار استفاده می‌کنند و وقتی خمیر به حالت موردنظر رسید آن را روی ساج قرار می‌دهند تا پخته شود.

ساج یک قطعه فلزی همانند سپر جنگجویان است که روی اجاق قرار می‌دهند تا کاملاً داغ شود. حرارت آن به حدی است که به‌محض پهن شدن خمیر روی سطح محدب آن، ظرف چند دقیقه نان پخته می‌شود.

بعد از پخته شدن نان، آن را به‌صورت داغ در درون سینی گذاشته و روی نان را آغشته به مخلوط گرم شده روغن گوسفندی و زعفران می‌کنند و به‌صورت دوتایی بر روی‌هم قرار داده و سپس دو لبه هر نان را به هم می‌رسانند و بر روی‌هم قرار داده و در مرحله آخر بسته‌بندی می‌شود.

شکل ظاهری این نان به شکل دایره و قطر تقریبی ۳۰ سانتی‌متر و به ضخامت ۳ الی ۴ میلی‌متر است و فقط برای مراسم شادی طبخ می‌شود.

نان‌های سنتی و بومی از مظاهر فرهنگی هر منطقه‌ای است

علی حسین پناه کارشناس مردم‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی دراین‌باره گفت: «ازآنجایی‌که نان‌های سنتی و بومی یکی از مظاهر فرهنگی با ارزش هر کشوری محسوب می‌شود، حفظ و شناساندن مهارت پخت نان مانند هر کار فرهنگی و تاریخی از اهمیت فوق‌العاده برخوردار است.»

حسین پناه افزود: «بیش از ده‌ها نوع نان سنتی در مناسبت‌های مختلف در شهر و روستاهای استان خراسان شمالی طبخ می‌شود. اهالی به کیفیت نان و استفاده از مواد افزودنی و زیباسازی ظاهر با ایجاد نقوش اهمیت خاص می‌دهند. نان‌های  پخت شده در این استان به دلیل ماندگاری، عطروطعم ویژه به‌عنوان سوغات به دیگر مناطق نیز فرستاده می‌شود.»

او از بین رفتن انگیزه برای انتخاب و یا حفظ تهیه نان‌های محلی در میان نسل جوان و همچنین فن‌آوری جدید تهیه نان و جایگزینی ماشین‌های مدرن نانوایی با تنور گِلی قدیمی و نیز تبدیل‌شدن قدح‌های سفالی قدیمی به ماشین‌های خمیرگیر را ازجمله آسیب‌ها در حفاظت از این میراث ناملموس برشمرد.

او گفت: «با توجه به توانایی‌ها و پتانسیل‌های موجود در صنعت نان محلی و سنتی استان خراسان شمالی، تقویت و سازمان‌دهی این صنعت، در تمامی ابعاد بهینه‌سازی سامانه‌های تولید، بسته‌بندی، بازاریابی و حمل‌ونقل، موضوعی ضروری به نظر می‌رسد.»

حفظ و ارتقاء هویت تاریخی–فرهنگی استان با شناسایی و معرفی میراث معنوی

علی مستوفیان، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی نیز با اشاره به اقدامات حفاظتی به‌منظور ترویج میراث معنوی استان، بر برنامه‌ریزی، شناسایی و معرفی ارزش‌های میراث معنوی و طبیعی در راستای حفظ و ارتقاء هویت تاریخی–فرهنگی آن‌ها تأکید کرد.

مستوفیان دراین‌باره گفت: «پرونده ثبتی میراث ناملموس مهارت پخت “نان یوخا” توسط شورای ثبت استانی این اداره کل مطرح و پس از بررسی محتویات پرونده و بحث و تبادل‌نظر، درنهایت در تیرماه امسال با شماره ۱۹۱۵ در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت رسید.»

او عنوان کرد: «برای معرفی و احیای این اثر معنوی، برگزاری جشنواره نان سنتی و محلی در شهرستان راز و جرگلان، استفاده از نان‌های محلی در مراسم‌ها به‌ویژه در سال قمری (عید فطر)، احداث کارگاه‌های تولید نان‌های محلی در سطح استان و شرکت تولیدکنندگان نان‌های محلی در نمایشگاه و همایش‌های داخلی و خارجی پیشنهاد می‌شود.»

تعداد نظرات ٠

ارسال دیدگاه

لطفا تمامی گزینه ها را پر کنید.

آخرین اخبار

  • ۲ کارگاه خراطی چوب در بجنورد افتتاح شد
    ١۴٠۴/٣/٢١

  • سومین جشنواره قلیف چال در شهرستان جاجرم برگزار می‌شود
    ١۴٠۴/٣/٢١

  • ۲ کارگاه ابریشم‌بافی در شهرستان جرگلان افتتاح شد
    ١۴٠۴/٣/٢٠

  • از افتتاح ۵ کارگاه تا برگزاری نشست‌های تخصصی به مناسبت هفته صنایع‌دستی
    ١۴٠۴/٣/١٩

آخرین نوشته ها

  • شهرستان جاجرم
    ١٣٩٩/٧/٣٠

  • شهرستان اسفراین
    ١٣٩٩/٧/٣٠

  • شهرستان شیروان
    ١٣٩٩/٧/٣٠

  • شهرستان بجنورد
    ١٣٩٩/٧/٢٩

اطلاعات تماس

آدرس: خراسان شمالی،بجنورد،خیابان طالقانی غربی، خیابان شریعتی جنوبی، کوچه شهید محقر ۱۵

کدپستی: ۹۴۱۴۸۸۳۸۶۹

شماره تماس:

دفتر مدیرکل: ۳۲۷۲۹۰۹۳

فکس: ۳۲۷۲۹۰۹۲

حراست: ۳۲۷۲۹۰۹۹

روابط عمومی: ۳۲۷۲۹۰۹۴

سانترال: ۹۸-۳۲۷۲۹۰۹۵

گزارش تصویری

جشنواره غذای محلی در روستای ارکان بجنورد
طنین نوای دف‌نوازان در منطقه نمونه ملی گردشگری بش قارداش بجنورد
برداشت پسته از باغات شهرستان جاجرم
برداشت سنتی نمک از کال شور جاجرم
نشست خبری مدیرکل میراث فرهنگی با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت
ورود رالی بین‌المللی جاده ابریشم به استان خراسان شمالی
شور تاسوعای حسینی در خراسان شمالی

آمار بازدید

افراد آنلاین: ٣
بازدید امروز: ٢٣
بازدید دیروز: ١٢١
بازدید کل: ٣٧٢٨٢٠

پست الکترونیک بازرسی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی

طراحی و توسعه توسط پیوند رایانه
بالا